Jekun sairaslomaa on nyt 5 viikkoa takana. Ja jo alkaa tuntua ja näkyä. Meillä alkaa molemmilla vähän jo kärsivällisyys ja maltti olla kovilla. Kaivataan kovasti metsälenkkejä, hakutreenejä, juoksemista ja  hyppelyä. Jane kaipaa leikkikaveria ja oikeastaan samoja juttuja kuin Jekkukin. En ole Janenkaan kanssa tehnyt kunnon metsälenkkejä kun jotenkin vaan ei henno jättää Jekkua yksin kotiin. Jane on tosin päässyt pari kertaa hakuilemaan, ihan thanks to Jekun jalkavamman. Ja päätin nyt että pitää huomisesta lähtien viedä koiria erikseenkin lenkille. Jekku saa tehdä remmilenkkiä "kylille" haistelemaan jalkakäytävän reunoja. Janen kanssa voisi vaikka pyöräillä.  Kesäkuusta lähtien koirat on ontuneet yhteensä yli 2 kk . Jane oli sairaslomalla kuukauden ja Jekku on jo toista kuukautta. Tämä alkaa jo tuntua tympeeltä, vaikka tiedän että asiat voisivat olla paljon paljon huonomminkin. Pahinta on tietenkin kun ei oikein tiedä mikä on vialla, miten hoitaa ja miten se paranee. Nyt on 4 eläinlääkäriltä diagnoosi ja kaikki vähän erilaisia. Viimeisin arvio nivelsidevammasta tosin varmaan pitää paikkansa ja sen mukaan nyt edetään. Jekku edelleen ja vähän aiempaa tiukemmassakin kontrollissa niin että ei tulisi tilanteita missä se olkapäähän tulee mitää äkkiliikkeitä. Jekku ei ole ontunut enää 3 viikkoon, mutta erilaiset (joskus aika pienetkin) äkkiliikkeet, käännökset, hyppäämiset jne aiheuttaa joskus vinkaisun, jalan ylhäälläpitämistä ja lyhytaikaista ontumista. Epäilen että jokin pienikin kiertoliike olkapäähän on se mitä pitäisi varoa. Nivelen rauhalliset  "suorat" liikkeet (käynti, ravi, pieni laukkakaan) ei tunnu haittaavan.

 Maanantaina soittelin Seinäjoen eläinklinikalle ja pyysin että voisin etänä konsultoida ortopedia. Laitoin Jekun kuvat + selityksen tapahtumasta  ja oireista . Seinäjoella tehdään mm nivelsideleikkauksia ja ajattelin että ortopedi pystyisi oireidenkin perusteella sanomaan mikä kohta todennäköisemmin on rikki. Itse olen epäillyt vähän että vika olisi nivelsiteissä. Kuvissa ei näkynyt mitään vikaa, mutta oireiden ja tapahtuneen perusteella ortopedi oli sitä mieltä että vamma on todennäköisesti olkanivelen sisäpuolen nivelsiteissä. Suosituksena että nivel tähystetään ja jos nivelsidevaurio todetaan niin leikataan. Leikkaus ei ole ihan kevyt, ristisideleikkaukseen verrattava ja kuntoutus raskas. Jos 5 viikon hihnalenkitys tuntuu työläältä, niin mitenhän onnistuu 6 viikon totaali lepo. Käytännössä häkitys Jekun kohdalla. Voi pee

No en edelleenkään tiedä mitä pitäisi tehdä. En kuitenkaan olisi Jekkua ensimmäisenä leikkauspöydälle viemässä, tuota tähystystä pitää harkita jos ei oireet ala katoamaan. Nivelsidevaurio korjataan avoleikkauksella niin että nivel tuetaan siimalla olka- ja lapaluuhun porattaviin ankkureihin. Leikkauksen jälkeen 6 viikkoa pelkkää kävelyä lyhyessä hihnassa. Tällä hetkellä tuo leikkaus kuullostaa kovin radikaalilta, täytyy toivoa että sitä ei koskaan tarvita.  Eli nyt kärsivällisesti odotellaan ja otetaan iisisti.  Eilen vielä käytiin jäljestämässä mutta nyt päätin että pidän Jekun melko totaali levossa toistaiseksi. Oikeastaan se olisi pitänyt pitää varmaan levossa koko ajan, mutta en saanut mitään muuta ohjeita, kuin liikuttaa koiraa sen verran että ei rupea ontumaan. Liikuntaa pidettiin tärkeänä, äkkiliikkeitä vain piti välttää. Nyt otetaan kuitenkin iisimmin, pelkkiä hihnalenkkejä ei mitään treeniä. Jekkua alkaa olla mahdoton pitää hyppimättä jos "jotain tehdään". Vaikka se jäljestäisi rauhallisesti ja kävelyvauhtia (mitä se ei hevin tee) niin pelkkä autolla ajaminen metsään saa kierrokset niin korkealle, että riski että olkapäähän sattuu on iso. Tehdään nyt sitten vaan kaikkea mahdollisimman tylsää ja rauhallista ainakin muutama viikko että olkapää saisi olla mahdollisimman rauhassa.  Keskiviikkona tulee fysioiterapeutti, joten ehkä sen jälkeen taas olen vähän viisaampi.