Nyt on jälleen kotiuduttu Rovaniemelle. Koirat viettivät 1.5 viikkoa mökkeillen mummon hellässä huomassa ja minä käväisin Kanadassa, tarkemmin sanottuna Banffissa Albertan osavaltiossa.



1576407.jpg

Banffissa ilmasto vastaa suunnilleen kotoista Rovaniemen ilmastoa, kesät tosin lienee kuumemmat ja talvet kylmemmät. Juuri ennen tuloamme, oli Banffin alueella ollut lumimyrsky. Loskaa olikin teiden varsilla enemmän kuin Rovaniemellä. Viikon aikana sää lämpeni päivä päivältä ja loppua kohti piti jo harmitella että shortsit jäi kotiin. Banff on Kanadan ensimmäinen kanssallispuisto ja siellä oli yllättävän paljon nähtävää. Vietin ensin viikonloppua "amerikkalaistuneen" perheeni kanssa. Asuimme kodikkaasti 3 huoneen ja keittiön "lodgessa" ja kävimme tutustumassa Banffin kaupunkiin sekä 50 km päässä sijaitsevaan Lake Louiseen ja ympäröiviin Kalliovuoriin. Lake Louise on mineraalipitoinen vuoristojärvi, joka tosin oli vielä jäässä, eikä kauniin turkoosi kuten kesällä. Lunta sateli ja sää oli harmaa, joten näkymät eivät olleet aivan yhtä hienot kuin postikorteissa.

    1576390.jpg
Banffin keskustaa

1576382.jpg
Männistöjä 3 sukupolvessa

1576383.jpg
Johanna 12 v oli kasvanut sitten viime näkemän ;)

1576388.jpg
                            Lake Louise ja Chateau Lake Louise

1576384.jpg
Lunta oli vuorilla kinoksiksi asti, mutta se ei vaikuttanut poikia haittaavan


Loppu ajan vietin kuunnellen esityksiä polaari- ja alpiinisten ympäristöjen mikrobeista. Banffissa kun järjestettiin joka toinen vuosi pidettävä kylmien ympäristöjen mikrobiologitapaaminen. On aina virkistävää tavata muita pikku-eliöihin hurahtaneita ihmisiä, jotka vielä tykkäävät tehdä töitä kylmissä olosuhteissa. Tällä kertaa paikalla oli paljon Antarktiksen ja Canadan pohjoisimpien (jäätikkö) alueiden tutkijoita, joten meikäläisen koealueet Kilpisjärvellä tuntuivat hyvinkin tavanomaisilta. Nooo en voi lähteä sen pidemmälle, kun kriteerinä on että pitää ottaa maastoapulaiset Jane ja Jekku mukaan. Ilman niitä ei maastotöistä tietenkään mitään tulisikaan. Tai ainakaan ei menisi niin paljoa aikaa, kun ei välillä tarvitsisi etsiä maastoapulaisen hävittämiä työvälineitä ja välillä ihan sitä maastoapulaista itseään...

Mikrobiologikollegoiden kanssa kävimme tutustumassa kuuluisaan Banff springs hotelliin, jonka rakennuttaja oli sama Van Horne, joka rakennutti myös Chateau Lake Louisen. Hän tuli 1800-luvun lopulla rakentamaan rautatietä Banffiin ja hurahti sen maisemiin ja ymmärsi että sinne voisi junalla tuoda myös turisteja. Näkymät Banff Springs hotellin terassilta olivatkin ainutlaatuiset:

1576399.jpg
Banff springs hotelli

1576404.jpg
Näkymä Banff springs hotellin terassilta

Banffissa oli paljon peuroja ja karhujakin siellä vieraili. Ainakin päätellen lukollisista, karhunkestävistä roskiksista,,,

1576392.jpg

1576398.jpg