Pari viikkoa sitten käytiin Jekun kanssa Maaningalla Mh luonnekuvauksessa. Mielenkiintoinen ja kiva testi, josta Jekku selviytyi ihan kunnialla. Olin itseasiassa vähän yllättynyt Jekun rauhallisuudesta ja suorastaan asiallisista reaktioista. Olen kyllä viime aikoina muutenkin ihmetellyt, että onko minulla koira jossain vaiheessa vaihtunut. Jekku kun on nykyään sellainen rauhallinen vässykkä, eikä enää sinkoile ja sekoile entiseen malliin.  Oiskohan koiranpojasta tullut aikuinen. Kunhan nyt ei liian aikuiseksi rupeaisi.

MH-reissulla käytiin myös Kolilla katsastamassa Metlan Jeron rannalla oleva mökki. Kiva oli ja erityisen kivaa Jekun mielestä oli kun torstaina mökkeilemään saapui myös Karo Pepin ja Pupun kanssa. Ihania tyttöjä Jekun mielestä, Pepi-äitee se tuntui olevan kaikista kivoin. Kolilla oli kevät pidemmällä kuin Rovaniemellä ja päästiin jo pikkaisen maistamaan, tai siis haistamaan treenailua. Jekulle tein pari pikku jälkeä ja molempien kanssa treenailtiin esineruutua ja tarkkuusruutua. Ihan mukavaa se oli ja hyvin se meni. Jekku jäljesti pikku jäljet hyvin. Takajäljen otti muistaakseni joka kerta, mutta janoja ollaankin harjoiteltu vasta todella vähän. Liinasta jarruttelua kyllä tarvitaan, jotta kulmat menee tarkasti ja kepit nousee. Mutta ihan mukavat treenit näin kauden alkuun. Esine- ja tarkkuusruutu menivät ilman suurempaa yllätystä. En enää muista mitään yksityiskohtia.

Ja sitten siihen luonnekuvaukseen, jonka "tulokset" löytyvät täältä. Tässä vähän omia ajatuksia testistä ja Jekun reaktioista. Videotakin olisi, mutta kestää vielä tovin ennen kuin saan sen editoitua ja laitettua nettiin. Kiireitä ja koneenhajoamista on riittänyt.

1. Kontakti (tervehtiminen, yhteistyö, käsittely).  Testiohjaajalla oli päällään treeniliivi, jonka sisällä iso patukka. Tämä tais kiinnittää Jekun huomion ensimmäisenä sillä Jekku tervehti testinohjaajaa sen mukaisesti. Hyppi innoissaan vasten ja tunki päätään treeniliivin taskuun. Tervehtimisen jälkeen testinohjaaja otti Jekun ja teki pikku lenkin sen kanssa. Jekku luonnollisesti jarrutteli vähän kun minä jäin paikoilleni, mutta lähti kuitenkin mukaan. Lopuksi testinohjaaja vähän kopeloi Jekkua ja katsoi hampaat. Tämän Jekku hyväksyi ihan asiallisesti.

 2. Leikki (leikkihalu, tarttuminen, puruote ja taisteluhalu). Testinohjaajan kanssa heiteltiin patukkaa toisillemme pari kertaa, jonka jälkeen TO heitti sen poispäin. Jekku oli alusta asti innokkaana mukana leikissä ja haki patukan ihan tyypilliseen tapaansa. Lopuksi TO leikki Jekun kanssa ja Jekku leikki aivan normaalin innokkaana.

3. Takaa-ajo (takaa-ajo ja tarttuminen). Jekku vietiin vieheradalle, jossa koiralle näytettiin narun perässä liikkuva rätti. Tarkoitus oli testata koiran saalisviettiä päästämällä koira saallistamaan rättiä. Tämä tehtiin 2 kertaa, kummallakaan kerralla Jekku ei hievahtanutkaan. Ensimmäisellä kerralla Jekku ei välttämättä edes huomannut koko viehettä. Toisella kerralla on siitä kiinnostunut ja takajalat vähän nytkähtelee kun Jekku tapittaa minua silmiin lupaa kysyäkseen. Jekkua on kielletty ryntäämästä kaiken liikkuvan perään, joten ei se älynnyt sitä testissäkään tehdä.

4. Aktiviteettitaso : tässä osioissa ei tapahdu mitään 3 minuuttiin. Seistään ja katotaan mitä koira tekee. Jekku oli suhteellisen rauhassa, muutaman kerran kävi tökkimässä minua käteen ja hyppäsi vasten, muuten lähinnä seisoo ja ihmettelee kun kukaan ei tee mitään.

5. Etäleikki. Tässä tuli mielestäni esiin lähinnä hakukoira Jekku. En usko että Jekku olisi toiminut niin kuin toimi, ellei olisi assosioinut metsässä hilluvaa tyyppiä maalimiehiin Seistiin n. 40 m päässä metsän reunasta, jossa vihreään kaapuun pukeutunut ihminen ensin vähän piti ääntä, sitten hiippaili esiin mennen välillä kyykkyyn ja lopuksi heitteli muutaman kerran patukkaa ilmassa, otti hupun pois päästä ja hilpasi sermin taakse piiloon. Sain luvan päästää koiran irti, jonka jälkeen Jekku sinkaisi sermin taakse leikkimään patukalla. Jekku selvästi yhdisti tämän hakutreeneihin ja lähti sen takia niin innokkaasti. Jekku leikki "maalimiehen" kanssa hetken,  mutta sen jälkeen epävarmuus iski. Tässä kohtaa (suoraan palkkaavalla maalimiehellä) kun minä yleensä kehaisen sitä. Jekku palasi minun luo ja oli varsin ihmeissään kun minä en tee mitään ja kaikki vain seisoo. Testiavustaja rupesi laulamaan mörrimöykkyä metsässä ja tämä se vasta outoa olikin Jekun mielestä . Jekku katseli avustajaa hetken ja oli kovin kiinnostunut, mutta rupesi sitten kyselemään katsellaan minulta neuvoja ja kun minä en reagoinut mitenkään meni loppujen lopuksi tapittamaan testinohjaajaa. 

6. Yllätys (pelko,  agressio, uteliaisuus, jäljelle jäävä pelko, jäljelle jäävä uteliaisuus). Ns haalarit, jotka räväytettiin eteen kesken kävelyn. Jekku reagoi pysähtymällä ja niiamalla ja haukkui muutamia kertoja. Jäi taka-alalle ihmettelemään kunnes itse menin haalareiden eteen. Sen jälkeen tuli katsomaan ja haistelemaan ja se oli siinä. Haalareiden ohi kävellessä ei reagoinut niihin juuri mitenkään.

7. Ääniherkkyys (pelko, uteliaisuus, jäljelle jäävä pelko, jäljelle jäävä uteliaisuus). Käveltiin räminälaitteen ohi, jota Jekku jälleen säikähti melko maltillisesti. Tuli katsomaan, kun itse menin räminälaitteen viereen. Tämän jälkeen ei minkäänlaista reaktiota.

8. Aaveet. Tämä oli itselleni jännin osio, en osannut arvioida miten Jekku aaveisiin suhtautuisi. 2 aaveiksi pukeutunutta avustajaa tuli siis esiin sermien takaa ja rupesi hissukseen lähestymään meitä. Koira oli kytkettynä. Jekku kiinnostui aaveista ja niiden lähestyessä haukkui ja pöhisi melko maltillisesti. Pysyi siinä minun edessä koko ajan, pari kertaa vilkuili sivuille vähän sen näköisenä kuin odottaisi Janea avuksi . Aaveet pysähtyivät ja kun itse otin muutaman askeleen, Jekku meni itse ottamaan kontaktia (haistelemaan häntä heiluen) aaveisiin.

9. Leikkiminen. Jekku leikki samaan tyyliin kuin alussa, ei mitään merkkiä kuormittumisesta testin aikana. Tuomarin kommentti oli, että loppuleikissä oli tartuntaote hieman "neitimäinen". Mutta niin se on Jekulla aika usein muutenkin,  tuskin johtui mitenkään testistä.

10. Ampuminen. Ammuttiin sekä niin että minä leikin Jekun kanssa että niin että olin passiivinen. Kummallakaan kerralla ei minkäänlaista reaktiota.

Kaikenkaikkiaan kiva testi. Seuraavan koirani testautan nuorempana ja kouluttamattomampana, jotta tulee luontaiset reaktiot paremmin esiin. MH testi on luonnetestiä parempi mm siinä, että kaikki koirat testataan täsmälleen samalla, tarkoin määritetyllä tavalla. Testin suorittaa testinohjaaja, tuomarit ainoastaan seuraavat koiraa. Näin ei MH-testeissä ole luonnetestien tapaan tuomarikohtaisia suuria eroja testin toteutuksessa ja tulkinnassa. MH on nimensä mukaan kuvaus eikä mikään testi, mikä on mielestäni myös hyvä. Kun pisteitä ei jaeta, ei tarvitse yrittää kalastaa mahdollisimman hyvää "tulosta".